Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aftellen naar WK-kraker Nederland - Spanje met 11 feiten

KNVB Media
KNVB Media
9 augustus 2023, 14:00

Stefanie van der Gragt en Lieke Martens, beiden met een verleden bij FC Barcelona, zijn klaar voor de strijd met Spanje. Martens kan haar 150e interland spelen. - Foto: KNVB Media

Kwartfinale WK 2023: Nederland - Spanje. Een schitterend affiche voor iedereen die van voetbal houdt. De favoriet? Dat is Spanje, maar de Oranjevrouwen spelen tot dusver een ijzersterk WK-toernooi en kunnen - zoals ze zelf zo vaak zeggen - van iedereen winnen. Hier alvast 11 feiten over deze WK-kraker, zodat je optimaal voorbereid bent.

  • 1 | Wekker zetten
    Ja, daar gaan we weer. Voor de derde keer tijdens dit WK is het voor de Oranjefans in eigen land zaak om de wekker te zetten. Of gewoon extra lang wakker blijven. Oranje speelt in het Nieuw-Zeelandse Wellington, waar het tien uur later is, een vroege middagwedstrijd. Ter plekke is het 13.00 uur als beide ploegen aan de aftrap staan. Voor de thuisblijvers in Nederland is het dan 03.00 uur. Opnieuw nachtbraken dus voor deze kwartfinale. Die wordt uiteraard rechtstreeks uitgezonden op NPO1 en NOS.nl. De voorbeschouwing start om 02.30 uur.
  • 2 | Twee zeges
    Moeten we het over de statistieken hebben? Heel even dan, want die zijn niet bepaald in Oranjes voordeel. Nederland en Spanje speelden in het verleden 10 keer eerder tegen elkaar. Slechts twee keer boekte Nederland een overwinning. Beide keren in 2008. Toen stond er wel wat op het spel. Nederland kwalificeerde zich destijds via de play-offs tegen Spanje voor het eerst in de geschiedenis voor het EK. Recordinternational Sherida Spitse was er toen ook al bij. Zij zag Karin Stevens en Kirsten van de Ven scoren in Madrid (0-2). Vijf dagen later maakte Oranje het met dezelfde cijfers af in Volendam waar Karin Stevens tweemaal scoorde.
  • 3 | Laatste ontmoeting
    In de meest recente ontmoeting, een oefeninterland in 2021 ter voorbereiding op de Olympische Spelen, ging Nederland met 1-0 onderuit. Dat viel qua uitslag nog mee, want Oranje had in Marbella niets in te brengen. Keeper Sari van Veenendaal hield de ploeg overeind, maar had in de 31e minuut geen antwoord op een kopbal van Patricia Guijarro. Pas twee minuten voor tijd creëerde Oranje via invaller Shanice van de Sanden de enige kans van de wedstrijd. 

Dit onderdeel gebruikt cookies

Highlights Spanje - Nederland (9 april 2021).

  • 4 | FIFA-ranking
    Spanje staat momenteel zesde op de FIFA-ranking, drie plaatsen hoger dan Nederland. Op het WK versloeg Spanje in de groepsfase eerst Costa Rica (3-0) en Zambia (5-0) met grote cijfers, voordat het in de laatste groepswedstrijd een flinke tik van Japan kreeg: 0-4. In de achtste finale haalde La Roja weer uit tegen Zwitserland: 5-1.

  • 5 | Geen Daniëlle van de Donk
    Twee gele kaarten en dan ben je automatisch voor geschorst voor het volgende duel. Daniëlle van de Donk wist het, maar kon niet voorkomen dat ze in de achtste finale tegen Zuid-Afrika in de 67e minuut, bij een 1-0 voorsprong, haar tweede geel van het toernooi kreeg voorgeschoteld. Haar eerste geel kreeg ze in de openingswedstrijd tegen Portugal. Daarom in deze kwartfinale helaas geen Van de Donk op het middenveld. Wordt Damaris Egurrola haar vervanger? Of Jill Baijings of misschien wel Wieke Kaptein? Dat moeten we afwachten.

Damaris Egurrola op het WK in actie tegen de Verenigde Staten en zet hier Rose Lavelle te kijk.

  • 6 | Damaris Egorrola
    Voor Damaris Egurrola wordt het sowieso een heel bijzondere middag in Wellington. Ze heeft een Spaans-Baskische vader en een Groningse moeder, kwam in de jeugd uit voor Spanje en speelde in 2019 zelfs een A-interland voordat ze in 2022 naar Oranje switchte. Inmiddels staat ze op 20 interlands en drie treffers. Tijdens dit WK kwam ze in alle vier gespeelde wedstrijden als invaller binnen de lijnen. "Ook voor mijn familie wordt dit heel speciaal. Sinds ik deze beslissing heb gemaakt, steunen ze me. Dus deze wedstrijd wordt één groot feest voor de familie", aldus Egurrola in het Algemeen Dagblad.

  • 7 | Spaans heden en verleden; Martens interland #150
    Damaris Egurrola, oud-speelster van Club Athletic, is niet de enige die alles weet van het Spaanse voetbal. Lieke Martens, die tegen Spanje haar 150e interland kan gaan spelen, maakte de internationale opmars van FC Barcelona van heel dichtbij mee. Ze was in 2017 een van de eerste buitenlandse sterren die naar de Catalaanse club trok en zou vijf seizoenen blijven. Drie landstitels en de Champions League (2021) waren de hoofdprijzen. Ook Stefanie van der Gragt speelde twee seizoenen voor FC Barcelona. Merel van Dongen vertoeft al vijf jaar in Spanje, eerst spelend voor Real Betis en nu voor Atletico Madrid.

Spanje - Nederland in 2021: Aitana Bonmati en Jackie Groenen strijden om de bal.

  • 8 | Erelijst
    Waar Oranje al eens Europees kampioen (2017) en vice-wereldkampioen (2019) was, is de erelijst van het Spaanse nationale vrouwenteam nog geheel blanco. Pas de laatste tien jaar is La Roja structureel aanwezig op eindtoernooien. Op het WK 2015 werd de ploeg al in de poulefase uitgeschakeld, vier jaar geleden waren de Verenigde Staten in de achtste finale met 2-1 te sterk. Dat er een hoofdprijs aan zit te komen, lijkt een kwestie van tijd. Zeker gezien de titels die de Spaanse jeugdploegen de laatste jaren aaneenrijgen. Spanje is momenteel wereldkampioen Onder 20, Europees kampioen Onder 19 en vice-Europees kampioen Onder 17.

  • 9 | Spaanse selectie
    Het was geen moment rustig in de Spaanse selectie het afgelopen seizoen. In september 2022 gaven liefst 15 speelsters aan dat ze niet meer onder bondscoach Jorge Vilda wilden uitkomen en eisten zijn vertrek. De Spaanse bond gaf daar echter geen gehoor aan en bleef achter zijn trainer staan. Voor dit WK keerde een groot aantal speelsters op haar besluit terug, zodat we onder anderen Aitana Bonmati, Ona Battle en Alexia Putellas 'gewoon' op dit WK zien. Dat geldt niet voor Barcelona-speelsters Mapi León, Patri Guijarro en Claudia Pina die achter hun beslissing bleven staan.

Stéphanie Frappart in de WK-finale van 2019.

  • 10 | Arbiter Stéphanie Frappart
    Het kwartfinaleduel in Wellington staat onder leiding van toparbiter Stéphanie Frappart, inmiddels een zeer bekende naam in het mondiale voetbal. De 39-jarige Française was vorig jaar de eerste vrouw die een wedstrijd op het WK mannen floot. Ze leidde in 2021 ook het WK-kwalificatieduel Nederland - Letland bij de mannen. De OranjeLeeuwinnen kennen Frappart al langer dan vandaag. Al in 2012 had zij de leiding over een oefeninterland in Nîmes. Vier jaar geleden floot ze de WK-finale USA - Nederland (2-0). Frappart, die op 13-jarige leeftijd haar eerste jeugdwedstrijd floot, werd op dit WK al drie keer aangesteld. Voor de groepswedstrijden Zwitserland - Noorwegen (0-0) en Canada - Australië (0-4), en de achtste finale tussen Zweden en Verenigde Staten (0-0; Zweden wint na strafschoppen).  

  • 11 | Topscorers
    Voor Oranje is Jill Roord dit toernooi de scorende factor. Zij maakte in de voorbije vier WK-duels al 4 doelpunten en staat daarmee gedeeld tweede op de topscorerslijst. Ook Alexandra Popp (Duitsland) en Kadidiatou Diani (Frankrijk) kwamen al tot 4 goals. Topscorer is vooralsnog de Japanse Hinata Miyazawa met 5 doelpunten. Aan Spaanse zijde heeft het drietal Jennifer Hermoso, Alba Redondo en Aitana Bonmati drie goals achter hun naam.

Jill Roord is op dit WK topscorer van Oranje met vier treffers.

 

Laatste artikelen