Oranje toch onderuit na spectaculaire comeback

24 maart 2019, 22:45

Denzel Dumfries baalt na de late 2-3. - Foto: KNVB Media

De comeback was ronduit spectaculair te noemen. Het Nederlands elftal keek zondagavond na een moeizame eerste helft tegen Duitsland tegen een 0-2 achterstand aan, maar poetste deze binnen 17 minuten weg. Toch stond de ploeg van bondscoach Ronald Koeman na de EK-kwalificatiewedstrijd met lege handen, na een late Duitse treffer: 2-3.

In de gedachten van de Nederlandse supporter lijkt het als de dag van gisteren: de eclatante en historische 3-0 overwinning op Duitsland in de Nations League. Een klein half jaar later stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar, nu aan elkaar gekoppeld in de stijd om EK-kwalificatie.

Turbulent jaar

Duitsland - de trotse wereldkampioen van 2014 - beleefde in 2018 een turbulent jaar. Het WK in Rusland liep door de eliminatie in de eerste ronde uit op een enorme tegenvaller en in het najaar volgde degradatie uit de A-poule van de Nations League. Voor bondscoach Joachim Löw reden om afscheid te nemen van het ervaren drietal Müller, Hummels en Boateng. Wel hield de bondscoach het vertrouwen in een andere routinier: doelman Manuel Neuer.

— Foto: Matthijs de Ligt (links) en Ryan Babel proberen Leroy Sané af te stoppen.

En terecht, zo bleek zondagavond. Met twee ultieme reflexen hield hij in het eerste half uur tot twee keer aan toe Ryan Babel van het scoren af. Op dat moment keek het Nederlands elftal al tegen een 0-1 achterstand aan. Een ongelukkige glijpartij van Matthijs de Ligt bood Leroy Sané vrije doorgang, al verraadde diens afronding pure klasse.

Over pure klasse gesproken, de 0-2 van Serge Gnabry mocht er ook zeker zijn. De aanvaller van Bayern München zocht en vond een gaatje om te schieten en liet doelman Jasper Cillessen kansloos: 0-2. Het duo Sané/Gnabry vormde voor rust sowieso voor veel problemen bij de Oranje-defensie.

Spectaculair

De tweede helft kende een spectaculair karakter. Aan de hand van de opnieuw sterk spelende Memphis zagen de ruim 51 duizend toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA een heel ander spelbeeld. Gesteund door de snelle 1-2 van De Ligt zat de thuisploeg opeens weer volledig in de wedstrijd. Sterker, na zeventien minuten was de achterstand al volledig weggepoetst. Memphis had maar een heel klein gaatje nodig om de gelijkmaker te produceren.

— Foto: Georginio Wijnaldum viert de 2-2 met Memphis.

In het vervolg liet Duitsland zich nog amper zien in offensief opzicht en het Nederlands elftal ging op jacht naar de driepunter. En juist op het moment dat een remise in de maak leek, sloegen de Oosterburen alsnog toe in de persoon van Nico Schulz. Zo houdt Oranje niet 4, maar 3 punten over aan de eerste twee kwalificatieduels. Donderdag werd Wit-Rusland met 4-0 verslagen.

Programma

Op 6 juni speelt Nederland de halve finale van de Nations League. Tegenstander in het Portugese Guimareas is Engeland. Precies drie maanden later - op 6 september - staat de volgende EK-kwalificatiewedstrijd op het programma. De opponent is dan dezelfde als zondagavond in de ArenA: Duitsland.

— Foto: Het Nederlands elftal voorafgaand aan het duel met Duitsland.