Poulewinst voor Oranje na spectaculaire comeback

19 november 2018, 22:45

Aanvoerder Virgil van Dijk na de verlossende 2-2. - Foto: KNVB Media

Het is gelukt! Na een spectaculaire comeback in de laatste minuten van de wedstrijd tegen Duitsland (2-2), heeft het Nederlands elftal de poule in de Nations League gewonnen. Oranje strijdt in juni 2019 om de eindwinst, samen met Portugal, Engeland en Zwitserland.

Januari 2018. Op het moment dat al bekend is het Nederlands elftal ontbreekt op het WK in Rusland, wordt Oranje bij de loting van de eerste Nations gekoppeld aan Duitsland – dan nog wereldkampioen – en Frankrijk, dat enkele maanden later de wereldbeker de lucht in mag tillen. De algehele opinie in Nederland: een kansloze missie.

Droomscenario

Maar zie hier. Na drie van de vier wedstrijden heeft het ‘nieuwe’ Nederlands elftal alle kans op de eindzege in een groep vol wereldtoppers. Een gelijkspel tegen het al gedegradeerde Duitsland volstaat om de Fransen van de koppositie te stoten. Een scenario waar in januari slechts van werd gedroomd.

Het kan snel gaan. Een maand geleden nog werd Duitsland in Amsterdam met 3-0 verslagen. Drie dagen geleden werd Frankrijk op een 2-0 nederlaag getrakteerd. Maar 72 uur na de droomavond in Rotterdam kon Nederland het karwei volmaken, maar belandde het al snel in een Duitse nachtmerrie. Want binnen 20 minuten keek de equipe van Koeman tegen een 2-0 achterstand aan.

— Foto: Kenny Tete in duel met de Duitser Schulz.

Nederland kon de lijn van de tegen Frankrijk getoonde perfectie niet doortrekken en zag spits Timo Werner al na 9 minuten scoren. Zo’n 10 minuten later was het via Leroy Sané alweer raak: 2-0.

Nederland kon amper gevaar stichten en kreeg vlak voor rust nog een domper te verwerken. Ryan Babel verliet geblesseerd het veld. Hij werd vervangen door debutant door de 20-jarige Javairo Dilrosun. Het werd een primeur van korte duur. Na twintig minuten in de tweede helft moest ook hij met een blessure naar de kant.

Geblesseerd

In aanloop naar maandagavond zag Koeman Steven Bergwijn geblesseerd afhaken. Quincy Promes was zijn vervanger en ook Kenny Tete kreeg een basisplaats, in plaats van Denzel Dumfries.

Oranje stond in Gelsenkirchen voor de loodzware opdracht om in de tweede helft minimaal twee keer te scoren om zo de groepswinst alsnog veilig te stellen. Een taak die alleen maar lastiger werd met het verstrijken van de minuten. Doelman Manuel Neuer werd weinig getest – of het was al via een individuele actie van Memphis.

— Foto: Virgil van Dijk schreeuwt het uit van geluk na de 2-2.

Aan de andere kant was Sané bijzonder dicht bij de 3-0. Zoals de Duitsers wel meer momenten lieten liggen om het duel vroegtijdig te beslissen. Het geloof in een goede uitkomst ebde langzaam weg, maar de slotfase won veel aan spanning door de vrij plotselinge treffer van Promes, die erg fraai was.

Breekijzer

Het was voor Virgil van Dijk - geholpen door een spiekbriefje van de zijkant - het sein om zich in de punt van de aanval te melden, naast dat andere breekijzer: Luuk de Jong. Hij stond nauwelijks op zijn plek of de aanvoerder volleerde als een echte spits een voorzet van Tonny Vilhena achter Neuer.

En zo werd de droom toch werkelijkheid: Nederland mag zich volgend jaar juni in Portugal melden, voor een finaleronde  - de Final Four – met ook het gastland, Engeland en Zwitserland. Inderdaad, het kan snel gaan.