Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Reisverslag uit Bolivia

KNVB Media
KNVB Media
25 mei 2018, 19:30

Erwin van de Looi en Art Langeler verblijven met Jong Oranje in Zuid-Amerika. - Foto: KNVB Media

Afgelopen dinsdag verzamelden we met Jong Oranje in Sassenheim. Zoals al eerder gemeld: er zijn geen afmeldingen, we hebben 18 fitte spelers met goede zin. In Sassenheim zijn we na de lunch, medische check en opening omgekleed en hebben we getraind bij Rijnsburgse Boys.

Er ligt daar een schitterend veld: complimenten aan de grounds-man van deze club. Het kan dus toch, in Nederland een goed gras veld hebben - ook aan het einde van het seizoen! De training bestond uit een warming-up, kleine positiespelen, een wat grotere spelvorm met wat tactische accenten en afsluitend partijspelen 7 tegen 7.

Vertraging

Na het diner vertrokken we naar Schiphol, waar we een tegenvaller hadden. Door de staking van Frans (!) personeel konden we niet weg: de vlucht naar Madrid had eerst een vertraging van een uur maar dit werd steeds meer. Zelfs zoveel meer dat het spannend werd of we de connectie met de vlucht naar Bolivia nog zouden halen. Na een gehaaste vlucht en wat renwerk op de luchthaven van Madrid (het was een klein half uur lopen van gate naar gate) hebben we het toch gered. 

Elf uur later landden we op Santa Cruz in Bolivia. Er is zes uur tijdsverschil (vroeger), 8.00 uur in de woensdagmorgen was het dus hier. Het medische advies was om de dag vol te plannen en niet te gaan slapen, gewoon in de avond naar bed. Dus activatie gedaan in de morgen (core-stability en individuele kracht-training), lunch en een bezoek aan het Nederlandse consulaat in het centrum. Dit was onderhoudend, een lekker fruit-buffetje en wandeling door het centrum (mooie Spaanse koloniale invloeden) met een heerlijk weertje, top.

Core-stability bij Jong Oranje.

Varkensgras

In de middag hebben we getraind. Het veld waar we op trainden was van ‘varkensgras’, dus een soort van maisbladen, niet bijzonder. Maar het programma was low-intensity en we redden ons best. In de avond diner en bespreking, iedereen was kapot en om 21.00 uur was het licht overal uit.

De donderdag zijn we begonnen met training, in het stadion. Hier wel goed gras; droog maar vlak en kort gemaaid. Het is een mooi authentiek stadion, zoals je die kent als je naar Zuid-Amerikaans voetbal kijkt. In de training was er aandacht voor tactiek, we hebben de verschillende fasen doorgelopen met de aandachtspunten erbij.

Begeleiding

Het is prettig twee goede collega-trainers mee te hebben deze trip, waardoor we de training goed kunnen wegzetten. Na de training met 100 mensen op de foto en een chaotische pers-conferentie later (niemand spreekt Engels hier en mijn Spaans is niet top) terug naar het hotel onder politie-begeleiding en aan de lunch. Die begeleiding is geen overbodige luxe, want het verkeer is druk en er zijn nauwelijks regels, een beetje voorrang her en der helpt dus wel.

In de middag zijn we naar een natuur-resort geweest, waar de jongens konden zwemmen en chillen. Naast mooie baden was er ook een soort van dieren-resort met de mooiste apen, papagaaien, tapia’s en andere dieren, dus een mooie beleving. In de avond hebben we de wedstrijd-bespreking met beelden gedaan. Ook deze avond waren verreweg de meeste spelers en stafleden om 22.00 uur wel klaar en onder de wol.

'Het is een mooi authentiek stadion, zoals je die kent als je naar Zuid-Amerikaans voetbal kijkt.'

Vandaag

As-we-speak hebben we de linie-bespreking gedaan, na het ontbijt, en hebben de jongens rust. Om 13.00 uur is er sport-maaltijd om daarna om 16.00 uur, lokale tijd, af te trappen tegen Bolivia. Het is lastig om een inschatting te maken van het niveau dat we tegen ons krijgen. We zullen zien. Vanavond na de wedstrijd eten we in een lokaal restaurant, waarna we de periode Bolivia morgen gaan afsluiten en het volgende land/avontuur tegemoet gaan, Paraguay.

Voorlopig hebben we iedereen fit en komt uit wat we graag willen: we kunnen goed werken in wisselende omstandigheden. Hopelijk vertaalt zich dat vanmiddag in goed spel en resultaat!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen